Studieresa till Paris!
– okt 22, 2018

Så var det dags för 2018 års studieresa. Den här gången bar det av till Paris – kärlekens stad, eller kanske arkitekturens? För oss var det nog båda delarna, vi blev lite kära i staden och kunde inte sluta förvånas över alla historiska men också nya byggnader som hade tillkommit. Dessvärre kunde inte vår kära kollega Pia följa med men hon fick dagliga uppdateringar i sitt flöde från alla håll. Med skinande sol och 18 plusgrader var det svårt att klaga. Vi började med Notre Dame där vår guide Rebecca berättade om en katedral som överlevt både den franska revolutionen och två världskrig om än i lite olika skepnad. Kort därefter blev det en båttur längs Seine som avrundades med en lunch på en liten bistro. På eftermiddagen begav vi oss mot ett av Frank Gehrys verk – Louis Vuitton Foundation som alla blev väldigt inspirerade av. Vår sista anhalt för dagen blev Arkitekturmuseet – La Cité de l’Architecture et du Patrimoine.

På lördagen mötte guiden Birgitta Guit upp oss utanför hotellet och strax efter kom chauffören med sin minibuss. Vi körde förbi Republique och Bastille för att kort därefter stanna vid det enorma Nationalbiblioteket i sjätte arrondissementet. Färden fortsatte sedan mot Arabiska Institutet där vi fick se de berömda fasaderna med sina fönster som har s.k. fotoelektriska celler likt en kameralins. När det kommer mycket solljus på fönstret försluts linsen och vise versa när det blir mörkt. Från terrassen kunde vi skymta Centre Pompidou med sina färgglada fasader. Efter Insititute du Monde Arabe åkte vi vidare längs Seine där Birgitta berättade om de äldre byggnaderna: Louvren, Tour Eiffel, Musée d’Orsay, Assemblée Nationale, Place de la Concorde och Trocadero.  Intill Eiffeltornet fick vi gå av och titta på Musée Quai Branly med sin vackra fasad täckt av olika gröna växter från världens alla hörn, ritad av Jean Nouvel. Därefter begav vi oss mot sista stoppet, Triumfbågen. På vägen dit, längs Champs-Elysées skymtade vi Petit Palais och Grand Palais som båda byggdes inför Världsutställningen 1900. Allt detta hann vi med på 3 timmar! Det blev ett kort lunchstopp efter Arc de Triomphe och sen var det dags för andra halvan av dagen – Le Corbusier. Vi tog metron till 16:e där vi fick se och gå in i Maison La Roche för att sedan promenera vidare till hans studiolägenhet som ligger intill Paris Saint-Germains hemmaarena Parc des Princes. Från lägenheten hade vi turen att se hela fotbollslaget när de klev ur sin buss! 🙂

Sista dagen var det egen aktivitet fram till lunch. En del passade på att gå på museum, andra letade souvenirer eller tog igen förlorad sömn. Klockan två mötte guiden Magnus Broome upp oss utanför Moulin Rouge och vi tog en lång promenad genom konstnärskvarteren i Montmartre. Ett bra avslut på en innehållsrik och inspirerande resa tyckte vi. Merci Paris, au revoir!